maanantai 6. maaliskuuta 2017

Ikkunan kunnostusta

Piharakennuksen "pientä" sisäremonttia aloitellessani, pitihän sinne ikkunakin hommata. Löysin netin kautta lähitienoolta yhden passelin ja siistin yksilön karmien kera ja lähdin yariksellani sitä noutamaan. Ikkuna oli äkkiä kyydissä ja rahat myyjän kourassa, kunnes kuulin sen petollisen lauseen: "Oisitko tarttenu jotain muuta? Mulla ois tuolla vintillä muutama muukin ikkuna. Ne sais ihan vaan ilmaiseksi ottaa jos kelpaa!"

No ei kun kiipeämään juuri remontissa olleen omakotitalon vintille purujen sekaan. Lattialla lojui kolme kolmiruutuista ikkunanpokaa ja karmit purettuina. Eka näkemältä teki mieli sanoa etten ota tällaisia kyllä työn alle, kun omaan silmään hämärässä näytti siltä että niissä ei ollut enää mitään pelastettavissa. Hetken siinä tuumiessani päätin että samapa se, kyytiin vaan ja kokeillaan.

Ilmoittaessani E:lle että otin myös huonompikuntoisempia ikkunoita mukanani, jännitin kovasti minkä tuomion saisin "ostoksistani". Sovimme että kärrään ikkunat hallille työstettäväksi, koska omassa kotonani ei olisi paikkaa näitä kunnostaa. Kannoin ikkunanpokat pöydälle valoisaan halliin ja E:n kanssa katsottiin. Olin itse hyvin epäuskoinen näiden osalta, että joutuvatkohan lopulta kuitenkin polttopuuksi. Tuumattin, että ei muuta kuin purkamaan osiin niin sitten tietää kunnon.

Ikkunat oli kasattu lasilistoilla. Ikkunakitistä ei ollut tietoakaan, joten purkaminen oli todella nopeaa ja helppoa. E tuumasi että listat ovat ainakin yksi asia, millä ikkunan saa pilalle. Kittaus on listoitusta kestävämpi ratkaisu, jollatavoin päätin siis ikkunan kunnostaa.Purkaessani E huomasi myös että ikkunoissa on muutama ruutu ihan ehtaa vanhaa lasia. Muutama ruutu oli ajan kuluessa uusittu. Vanhan lasin pinta on valoa vasten hieman eläväisempi kuin uusien.

Hämmästyin todellakin purettuani nämä kaksi ulkopokaa, jotka näyttivät ensisilmäyksellä jo aivan läpimädiltä. Loppupeleissä pokista ei ollut huonossa kunnossa kuin sivujen alaosat. Itse alapuukin oli selvinnyt melko hyvänä. Nämä ikkunat olivat olleet joskus niin, että samassa karmissa oli kaksi ikkunaa vierekkäin. Toinen sisäpoka oli matkassa kadonnut, joten osista saisi koottua ainoastaan yhden ikkunan, juuri sen mitä tarvitsen.

Tämä projekti jatkuu lähiviikkoina. Oivallus tässä lähinnä oli ainakin itselle se, että ikkuna voi olla ulkoapäin todellakin hirveännäköisessä kunnossa, mutta voi olla lopulta täysin käyttökelpoinen pienellä vaivalla. Nämäkin kaunokaiset pelastin saunan pesään joutumiselta. Jos vain saan muutaman pienen puupaikan onnistumaan (ja mehän päätettiin että yhdessä saadaan) niin kesällä toivottavasti tämä ikkuna komeilee piharakennuksessani. Putsaamista, kittaamista ja maalaamista riittää jonkinverran, mutta tämä taitaa olla pitkästä aikaa yksi projekti mistä todellakin innostuin!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti