torstai 7. huhtikuuta 2016

Kierrätyskeittiökalusteet

S:n 30-luvun talossa oli ostohetkellä aika karmea keittiö, näin karkeasti sanottuna. Kaapistoja oli todella vähän ja ovina oli ne ihkaihanat holvikaarelliset mdfovet. Tasotilaa oli myös niukasti ja lieden virkaa toimitti vanha upon sähköliesi kahdella keittolevyllä. Oikea mökkeilijän unelma, eikö?

Kolmen remontin täyteisen vuoden aikana keittiö on kokenut todellisen muodonmuutoksen. Ideat pulppusivat yksi kerrallaan ja kaapistot vaihtoivat paikkaansa monta kertaa, kunnes se lopullinen, oikea, toimiva ratkaisu löytyi. Jos joku niin tämä on kierrätyksen ja uusiokäytön todellinen taideteos! Tai ainakin siltä tuntuu.

Keittiön kokopuiset yläkaapistot kulkeutuivat Helsingistä asti, roskalavalta pelastettuna. Pari rattoisaa vuotta meni maalin poistossa ja helojen vaihdossa sekä kaappien pintojen uusiokäsittelyissä. Alakaapistoissa osittain käytettiin hyödyksi vanhoja pöytäkaapin runkoja, johon tehtiin puusta ovet. Keittiön toisella laidalla kuitenkin oli iso kolo, mihin ei meinannut löytyä millään sopivaa kaapistoa, kunnes netistä löytyi samantyylinen alakaapisto kuin nykyiset yläkaapit. On se hieno fiilis kun mitat menee sentilleen oikeen ja homma pelittää! Mottona voidaankin pitää, että oikea tavara osuu pitkän odottelun jälkeen varmasti kohdalle, jos sitä ei heti ole saatavilla.

Ostohetkellä kaapisto oli maalattu keltaisella ja sinisellä. Hurmaavan näköinen, hieman kulahtanut yksilö. Juuri sopiva siis S:n taloon! Ja taas alkoi hommat maalinpoistolla ja kaapin uudelleen käsittelyllä. Sokkelia piti vähän lisäpaloilla korottaa, jotta se ylsi 90cm tasokorkeuteen asti.

Ajan kuluessa keittiö alkoi huutaa tilaa kunnon uunille. Yli vuoden sen virkaa oli toimittanut äidin ostama pieni miniuuni. Hurmaava kapine tämäkin ja niin näppärä että lämpiämistäkään ei tarvinnut odotella. Ongelmaksi lähinnä muodostui uunin peltien koko, joka oli nimensäkin mukaisesti minikokoa. Ei muuta kuin soittoa sähkärille ja kyselyä, josko keittiöön voisi asentaa normaalikokoisen kalusteuunin. Niin ja paikkakin tälle luonnistui yllättäen tuosta ostamastani vanhasta keittiön alakaapistosta. Jälleen mitat aivan nappiin. Ihan kuin joku olisi tämän suunnitellut?

Kiertoilmauuni löytyi jälleen kerran netin kautta ja tuo joka naisen unelma-tila-auto kävi sen noutamassa kotiin. Uunille sahailtiin oma paikka pöytäkaapiston keskelle. Alle oma puuhylly ja hyllyn alle matala laatikko ylimääräisille pelleille. Mekanismit tuohon peltilaatikkoon löytyi E:n hallista, purettujen keittiökalusteiden läjästä. Laatikon pohja on entinen leikkuulauta, jonka etusarjaksi asennetaan uunin paikalla olleesta ovesta pala. Kierrätystä kerrakseen!

Miten meni niinku omasta mielestä? Kyllä se siellä 9/10 on tämän osalta. Ihan kymppiä en anna kun jotkut kohdat ei ihan millitarkkoja ole, mutta yleisilme vähintääkin siisti.











1 kommentti: